Sfintii Trei Ierarhi

Sfintii Trei Ierarhi

Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, sunt praznuiti pe 30 ianuarie. Au ajuns sa fie praznuiti impreuna pentru a pune capat disputei prezenta in mai multe comunitati crestine pe tema: cine este mai mare. Unii credeau ca este Grigorie, altii Vasile si anumiti crestini considerau ca Ioan Gura de Aur este cel mai mare. Asa s-a ajuns ca unii crestini sa se numeasca ioanieni, altii vasilieni si altii grigorieni. Disputa s-a sfarsit dupa ce Sfintii Trei Ierahi i s-au descoperit Sfantului Ioan Mauropous si i-au grait:

"Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem."

In urma acestei descoperiri, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi.
Prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.

Troparul Sfintilor Trei Ierarhi

Pe acesti trei luminatori mai mari ai dumnezeirii cei intreit stralucitoare, pe cei ce lumineaza lumea cu razele dumnezeiestilor invataturi, pe raurile intelepciunii cele cu miere curgatoare care adapa toata faptura cu apele cunostintei de Dumnezeu, pe Marele Vasile si de Dumnezeu cuvantatorul Grigorie, impreuna cu slavitul Ioan, cel cu limba si cu cuvintele de aur, toti cei iubitori de cuvintele lor, adunandu-ne cu cantari sa-i cinstim; ca acestia Treimii pururea se roaga pentru noi.

Galerie Foto

  • Sfantul Ioan Gura de Aur 
    Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Sfantul Grigorie Teologul 
    Sfantul Grigorie Teologul
  • Sfantul Vasile cel Mare 
    Sfantul Vasile cel Mare