Sfintii Atanasie si Chiril

Sfintii Atanasie si Chiril

Sfintii Atanasie si Chiril sunt sarbatoriti pe 18 ianuarie. Ei au luptat impotriva arianismului si nestorianismului, doua erzii din secolele IV si V.

Sfantul Atanasie cel Mare

Sfantul Atanasie cel Mare s-a nascut in Alexandria in anul 295. A fost hirotonit diacon la varsta de 24 de ani de catre arhiepiscopul Alexandru. Ajunge secretar al acestuia si in aceasta calitate, il insoteste la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, unde este combatuta erezia lui Arie.

Sfantul Atanasie ajunge arhiepiscop in anul 328, dupa moartea lui Alexandru. A luptat 45 de ani impotriva ereziei lui Arie, fiind chiar si izgonit de pe scaun. Sfantul Atanasie a adormit cu pace in Domnul la anul 373.

Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa atat pe 18 ianuarie, cat si pe 2 mai - Aducerea moastelor sale in Constantinopol.

Sfantul Chiril al Alexandriei

Sfantul Chiril s-a nascut in jurul anului 370 la Alexandria. A fost hirotonit diacon si apoi preot de catre Teofil, unchiul sau. L-a insotit pe acesta la Sinodul de la Stejar din 403, care a hotarat in mod nedrept depunerea din scaun a Sfantului Ioan Gura de Aur.

A luptat in mod deosebit impotriva ereziei lui Nestorie, condamnata la Sinodul al III-lea Ecumenic.

Sfantul Chiril a trecut la cele vesnice pe 27 iunie 444. Este cinstit de Biserica Ortodoxa pe 18 ianuarie, impreuna cu Sfantul Atanasie cel Mare, cat si pe 9 iunie.

"Cu mana Ta cea necuprinsa si cu puterea cea negraita, Biserica Ta acum o ai facut Cer, Indurate, aratand cu adevarat pe acesti doi mari si cuviosi luminatori straluciti, care au luminat lumea, pe preainteleptul Atanasie impreuna cu preadumnezeiescul Chiril. Deci, cu rugaciunile lor gonind noaptea eresurilor, risipeste toata negura vrajmasilor, Mantuitorule" (Canonul Utreniei).