Sfantul Nectarie Taumaturgul

Sfantul Nectarie Taumaturgul

Sfantul Nectarie s-a nascut pe 1 octombrie 1846, in oraselul Silivria din nordul Greciei. La varsta de 14 ani ajunge in Constantinopol, unde munceste doar ca sa-si castige hrana. La 20 de ani se retrage in insula Hios. Aici, in satul Liti, va fi invatator timp de sapte ani. La varsta de 27 de ani,  intra ca monah in Manastirea Nea Moni, primind numele Lazar. Pe 15 ianuarie 1877, va fi hirotonit diacon si va primi numele de Nectarie.  Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Teologie din Atena, in anul 1885, pleaca in Egipt. Aici slujeste la biserica "Sfantul Nicolae“, din Cairo. Pe 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie il hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.

Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie ca ar vrea sa ia locul patriarhului, este trimis in anul 1890 in Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanta, prin care ii retrage cinstea arhiereasca. In Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic si intemeiaza Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, unde ramane pana la sfarsitul vietii. Dupa o lunga si tacuta suferinta, in seara zilei de 8 noiembrie 1920, Sfantul Nectarie a trecut la cele vesnice. Ierarhul Nectarie a fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa din Grecia in 1961, stabilindu-se ca zi de praznuire 9 noiembrie.